NIŽNÉ RUŽBACHY: Na miesto ľadovej povodne dorazil pásový bager

10.02.2010 Stará Ľubovňa

Nižné Ružbachy 10. februára (TASR) – Správa povodia Dunajca a Popradu zabezpečila v utorok (9.2. ) v noci presun pásového bagra na miesto ľadovej povodne v Nižných Ružbachoch.
Jeho rameno má dosah cez 18 metrov a podľa riaditeľa Správy povodia Dunajca a Popradu Antona Baláža nový stroj pracuje od rána, asi od 7. hodiny.
Snaží sa rozbíjať ľady približne 800 metrov od ohrozeného mosta v obci na rieke Poprad. Bager uvoľňuje prúdnicu, aby sa tok vody zrýchlil. Na mieste pracuje aj ďalší pásový bager, ktorý uvoľňuje prietok na ľavom brehu rieky. „Možno spravíme aj určitú manipuláciu na Malej vodnej elektrárni, aby sme si pomohli s odplavením niektorých rozbitých ľadov. Situácia sa naďalej monitoruje, \" uviedol Baláž.
Dva bagre, ktoré pracujú na ľadovej zátarase, idú smerom k mostu a usilujú sa, aby postupne došlo k posunu ľadovej bariéry. „Snažíme sa, aby sme koryto čo najviac sprietočnili, \" konštatoval.
V okolí mosta sú stále nasadené aj dva kráčajúce bagre, ktoré uvoľňujú ľad okolo mosta, aby zmiernili tlak na most a ľadovú zátarasu okolo neho.
Dnes o 13. hodine zasadá povodňová komisia, ktorá rozhodne o tom, čo bude ďalej a dokedy budú nasadené bagre pracovať.
 

Vyberte región